Hotel Horizon

Hotel Horizon

Omslag van het boek Panorama door Nicolline van der Spek. In 2024 hoopt Stichting Zeep aan Zee een toneelbewerking te kunnen produceren.

Voor 2024 hebben we onder de werktitel Hotel Horizon vooralsnog ons oog laten vallen op het boek Panorama van de Noordwijkse schrijfster Nicolline van der Spek: “Kleine geschiedenis, vervlochten met de grote. Het hotel [Panorama] is gebouwd aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog. In het slaperige vissersdorp is het toerisme net aan ontwaakt. Er wordt vooral gebouwd: villa’s, kleine pensions en hotels met openslaande deuren. Maak kennis met de mensen die in de afgelopen honderd jaar het hotel binnenliepen: de huisschilder met grote dromen, de 15-jarige buurjongen, de Joodse familie Coltof, Elsje uit Batavia, Frau Milde, de meisjes van kamer 11 en mijn vader. De arme man was twintig jaar lang in gevecht met zijn kookeiland. Gelukkig had hij zijn vrouw.”

De opeenvolgende eigenaars zijn als alle mensen: gelukzoekers. Maar helemaal in eigen hand hebben ze hun lot bepaald niet: hun eigen persoonlijke levensverhalen worden in hoge mate geregeerd door omstandigheden die zich vér buiten hun invloed ontvouwen: de vaart der volkeren levert mee- en tegenwind op.