Het pad van Mercurius 2023

Het pad van Mercurius – liefde in leven en dood

Op de magische locatie Landgoed Oud Leeuwenhorst vielen in augustus 2023 theater en realiteit samen. Een intens verhaal over geliefden die van elkaar gescheiden worden, doordat de mannen sneuvelen in de Trojaanse oorlog. Met daarbij een vleugje satire door de relativerende dubbelrol van Mercurius. Er zijn prachtige ontmoetingen ontstaan tussen verschillende culturen en we werden ook geconfronteerd met de harde realiteit in Oekraïne.

Foto’s: Wim Kersbergen (tekst gaat verder onder de foto’s)

In Het pad van Mercurius volgen we de relaties tussen Protesilaus, de eerste Griek die stierf in de Trojaanse oorlog, en zijn vrouw Laodamia, en tussen Telefteos, de laatste Griek die in de oorlog sneuvelde, en diens vrouw Kallisto. Beide vrouwen wachten in de bovenwereld op een teken van leven uit de onderwereld, het rijk der doden, beheerst door de god Hades. Zij rouwen om het verlies van hun mannen en worden gekweld door het besef van de zinloosheid van geweld, bloedvergieten en gebroken families, waar zij niet voor hebben gekozen. Beide vrouwen zijn slachtoffers. Maar wie is het zwaarst getroffen? Degene die het langst rouwt of degene die het laatste slachtoffer is geworden?

Mercurius, god van Begin en Einde, en begeleider van de doden naar de onderwereld, beziet de menselijke zwakheden met humor en ironie: ‘Als jij [Protesilaus] de oorlog niet was begonnen dan was het wel een ander geweest’. Tien jaar na Protesilaus’ dood benadert Laodamia Mercurius met het ongewone verzoek om haar man uit de onderwereld terug te halen. Een verzoek met verstrekkende gevolgen voor allen…

Proloog – kunst in het sterrenbos