Ierland

Ierland

Een programma met liedjes over de zee, de liefde en andere zaken die het hart beroeren. Ondersteund door gastspreker Michiel Didier. Zoals de meeste volken van Europa hebben ook de Ieren hun voorchristelijke mythen, sagen en legenden. Ze zijn opgetekend vanaf de 11e eeuw. maar stammen uit de 6e eeuw en handelen over woeste krijgers, doortrapte schurken, tragische heldinnen en bovennatuurlijke wezens.

“De Ieren hebben nooit een oorlog gewonnen.” aldus Michel Didier. Dankzij zijn boeiende en informatieve presentatie weten de Ieren wel onze harten te veroveren. Didier, kunsthistoricus en kenner van de Keltische cultuur, voert ons door de geschiedenis van de Ierse mythologie. Hij illustreert zijn betoog met prachtige plaatjes van grote krijgers. goddelijke vrouwen en bezielde druïden.

Vrouwen en mannen deden destijds niet voor elkaar onder. Noch in bloeddorstigheid en wraakzucht. noch in liefde en verlangen. Hebzucht en jaloezie waren de brandhaarden van veldslagen en intriges. De meest gruwelijke daad was de vloek die een diep gekwetste vrouw uitsprak over vier beeldschone kinderen. Zij vervloekte ze tot een ballingschap van in totaal negenhonderd jaar. De leren identificeren zich graag met het tragische lot van deze kinderen, omdat ook zij ruim achthonderd jaar zijn onderdrukt.

Na de pauze vult de ruimte zich met klagelijke tonen, door Dirk Janssens ontlokt aan zijn viool. Greet Haasnoot en Jan van der Perk versterken de opgewekte weemoed met hun gitaren. Het lijden van het Ierse volk komt bij stem door de droevige teksten die Greet zingt. Haar zang hult ons in een mist van onvervuld verlangen, van niet nagekomen beloften, van verbroken verbintenissen.

Het Theaterhuis transformeert langzaam tot een klassieke Ierse pub en de aanwezigen zijn genoodzaakt hartversterkers in te nemen, in de vorm van Guiness en whisky. Ademloos voeren de muzikanten ons mee in het noodlot dat de leren sinds jaar en dag op de hielen zit. De magie die kleeft aan het prachtige groene eiland, neemt ons op sleeptouw en het vergt enige tijd om uit deze betovering te ontwaken. Kortom, een inspirerende middag.