Het pad van Mercurius

Het pad ven Mercurius

Voor 2023 staat Het pad van Mercurius op het programma, geschreven door Ellen McLaughlin. Zij begon in 1992 oude Griekse toneelstukken te herschrijven in een modern jasje, zonder de onderliggende structuur of de aan de stukken ten grondslag liggende diep-menselijke en tijdloze thema’s uit het oog te verliezen. Ellen McLauglin was niet alleen toneelschrijfster, ze was ook actrice en gaf les op de Yale School of Drama en Princeton University.

Potret van Ellen McLaughling, schrijfster van Mercury.

Theater was in het klassieke Griekenland meer dan entertainment, het was een hoeksteen van de cultuur. Nog steeds onderkennen toneelschrijvers, regisseurs en acteurs het belang van de klassieke Griekse schrijvers, nog steeds worden hun stukken gespeeld.
Dat geldt meer voor de tragedies dan voor de komedies. Oud-Griekse humor en leef- omstandigheden zijn voor een modern publiek niet meer te begrijpen of in te voelen. Humor is tijdgebonden. Daarom verplaatst McLaughlin de thema’s en personages naar de huidige tijd en huidige omstandigheden om op die manier de tijdloze thema’s opnieuw duidelijk en aantrekkelijk te kunnen presenteren.