nieuwsbrief

Foto: Workshop ‘writing stories’ door Diana Ferrus in ‘Suzie’s Coffeeshop’, Kaapstad

SwartWyn Student Experience in Zuid-Afrika

Op dit moment is Martine Zeeman in Zuid-Afrika. Ze is in overleg met diverse partijen om de theaterproductie SwartWyn uit 2022 ook in Zuid-Afrika op te voeren. Als alles goed gaat, en zo ziet het er nu wel naar uit, vindt dat in april 2024 plaats op de wijngaard in Kaapstad. En als het een succes is, is de ambitie van Aan Zee Theaterproducties om dit vaker te doen: een productie gemaakt in Noordwijk, opnieuw opvoeren op een andere plek in binnen- of buitenland.

Ook neemt Martine in Zuid-Afrika 15 studenten van de Haagse Hogeschool Social Work onder haar hoede. Het bezoek van studenten aan de voorstelling in 2022 heeft een zaadje gepland, immers het stuk raakte thema’s die in hun dagelijkse leerstof terugkomen. Het belooft een unieke en vormende ervaring te worden.

Martine: “Uit je comfortzone, nieuwe perspectieven, samenwerken in armoede projecten, inspiratie opdoen… in de Zuid-Afrika werkreis ‘Swart Wyn’ de Social Work Experience van tweedejaars studenten van de Haagse Hogeschool gebeurt dit allemaal. Wat geweldig dit te mogen opzetten en begeleiden in dit unieke land. Samen met Janneke Wooning en Hester Brauer van de HHS zijn we bezig aan de opbouw van een duurzame samenwerking. Terug in Kaapstad voelt als thuiskomen.”

Met dank aan: Vivian Kleynhans, Diana Ferrus, Foundation Railton Swellendam, Alpha Fransman

Foto: Schilderij ‘Swart Maria Everts’ door Dieuwke-Jean Linee uit Zuid-Afrika


Muzikale Kerstwandeling 10 december 2023

Het TheaterHuis doet weer mee aan de muzikale kerstwandeling, die de Oude Dorpskern Noordwijk dit jaar organiseert op 10 december 2023. Het 16-jarige Oekraïense zangtalent Liza Kalinina verzorgt tussen 14:00 en 17:00 uur meerdere keren een muzikaal programma met medewerking van mensen uit de Oekraïense opvang.

Liza speelde in augustus ook in de theatervoorstelling Het pad van Mercurius waar menig bezoeker geraakt werd door haar zang.

Een kaartje voor de Muzikale Kerstwandeling kost € 10 en daarmee kunt u verschillende optredens bezoeken. Online te bestellen en ook op de dag zelf verkrijgbaar bij het Gemeentehuis. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Kinderboerderij ’t Schaapsherdertje. Alle informatie over deelnemers en kaartverkoop is te vinden op de website www.demuzikalekerstwandeling.nl


Goede bestemming voor donaties

Yuliia heeft mede dankzij de donaties tijdens de voorstellingen Het pad van Mercurius met korting 73 CAT Tourniquets (voor de prijs van 63) kunnen bezorgen aan Oekraïense soldaten in de frontlinie. Dit zijn speciaal ontworpen knelverbanden om zware (slagaderlijke) bloedingen aan ledematen op tijd te kunnen stoppen. Yuliia besefte dat zij de oorlog niet kan stoppen of iets kan veranderen in de gedachten van de aanvallers. Ze voelde zich machteloos. Tot ze zich realiseerde dat ze wel iets kan doen om mensenlevens te redden. Elk leven is er een. Zo begon ze haar actie met het idee haar zelfgemaakte trouwjurk te veilen om geld in te zamelen. Buro Binnen maakte een website voor haar:  www.julia-golovach.nl 

Yuliia: “I am grateful to everyone for saving life. I am grateful, € 1077,35 from Aan Zee Theaterproducties and all people who were at the performance ‘Het pad van Mercurius’ and wanted to support the collection. The second half of the amount was collected through Facebook on my page and among people I know.”

De website van het bedrijf waar ze de tourniquets bestelde:  www.specialmedics.com.nl 

Foto’s van Yuliia in haar trouwjurk met de tourniquets, en in handen van soldaten