nieuwsbrief special #2

Samenwerking met Oekraïense gemeenschap in Noordwijk/Noordwijkerhout

De voorbereiding is in volle gang; dit betekent elkaar ontmoeten in de Oekraïense opvang maar vooral ook in het TheaterHuis Noordwijk. We schakelen tussen Oekraïens, Engels, Nederlands naar de oudste taal ter wereld (met handen en voeten) om elkaar steeds beter te leren kennen. Zowel medewerkers als bewoners in het Zilveren Kruis gebouw in Noordwijk en de woningen in Noordwijkerhout. We zijn op weg naar samenwerking die voor en achter de schermen plaatsvindt. Op Landgoed Oud Leeuwenhorst, een nieuwe plek voor iedereen, gaat het allemaal samenvallen.

Vlnr: Svitlana, Yuliia en haar zoontje, Martine en Liza (niet op de foto: Olga, Oksana en Danylo)

Muziek in de voorstelling

De 16-jarige Liza Kalinina (links op de foto) uit Oekraïne is de zangeres in de voorstelling. Ze wordt bijgestaan door Oekraiense vrouwen. Liza heeft een bijzonder talent en bouwde in de Oekraïne aan een zangcarrière door o.a. deel te nemen aan het junioren songfestival

Liza: “Vanwege de oorlog in mijn land ben ik nu een jaar in Nederland. Ik zing al meer dan 10 jaar. Het zal een nieuwe ervaring voor me zijn om aan dit project mee te doen en ik hoop door dit project nieuwe leuke mensen te ontmoeten.”

Wij zorgen voor vervoer en onderdak voor haar tijdens de repetities en voorstellingen. De foto links werd gemaakt toen Martine Liza terugbracht naar huis.


De muzikale begeleiding in de voorstelling wordt verzorgd door Matthijs Vos, een internationaal bekend theatraal componist, muziekproducent en ontwikkelaar van Sound Libraries. Matthijs is geboren in Athene, bracht zijn jeugd door in de VS, heeft gewoond in Nederland en heeft nu zijn muziekstudio in het zuiden van Frankrijk in het landelijke gebied Aveyron.

Het verhaal ‘Het pad van Mercurius’ sluit naadloos aan bij zijn roots en wereldbeeld, waardoor zijn muziek en geluidsontwerp voor deze voorstelling ten diepste resoneert.

Kunst

De voorstelling ‘Het pad van Mercurius’ start op het moment dat u Landgoed Oud Leeuwenhorst betreedt. Met artistieke ingrepen van de Noordwijkse kunstenaars Hans Berkhout (links) en Rob van Leeuwen (rechts) op het pad dat gewandeld wordt naar het locatietheater, nemen zij u mee naar een mythisch verhaal. Zij laten zich inspireren door de natuur.

Hans: “Een bos leeft en verandert continu door seizoenen, door groei en verval etc. Er is ook veel dat wij niet zien zoals de ondergrondse netwerken van schimmels en wortels. Een fascinerend organisch lijnenspel waarin de mens haar hoekige ingrepen doet. Daar speel ik mee in mijn werk.”

Rob: “Ik ben gegrepen door de Fibonacci reeks, een wiskundig ritme dat overal terug te vinden is in de natuur en ook toegepast wordt in o.a. architectuur. Waar verhoudingen gevoelsmatig kloppen is fibonacci vaak terug te vinden, meestal in spiraalvorm. Voor mij is het een ingang naar het oneindige.”

Even voorstellen

Met trots presenteren wij u de namen van de spelers die geselecteerd zijn voor ‘Het pad van Mercurius’. In de volgende nieuwsbrieven krijgt u de kans hen beter te leren kennen. Of kom naar een van de voorstellingen van 17 t/m 27 augustus om ze te zien schitteren op de unieke locatie Landgoed Oud Leeuwenhorst.