nieuwsbrief special #6

Wat hebben we de bijzondere productie ‘Het pad van Mercurius’ achter de rug. Op de magische locatie Landgoed Oud Leeuwenhorst vielen theater en realiteit samen. Een intens verhaal over geliefden die van elkaar gescheiden worden, doordat de mannen sneuvelen in de Trojaanse oorlog. Met daarbij een vleugje satire door de relativerende dubbelrol van Mercurius. Er zijn prachtige ontmoetingen ontstaan tussen verschillende culturen en we werden ook geconfronteerd met de harde realiteit in Oekraïne.

We nemen u graag mee


Compilatie Het pad van Mercurius door Huub Laurens

“Een tragi-comedie over de liefde en een protest tegen oorlog, waarin actualiteit en theater elkaar vandaag ontmoeten” Martine Zeeman


Theater verbindt

Na de laatste zondag matinee voorstelling hebben we met elkaar stilgestaan bij de bijzondere samenwerking die is ontstaan. Tussen vrijwilligers, kookbrigade en cast. Tussen cast, techniek en muziek. Tussen jong talent en ervaren mensen. Tussen ouders, vrienden en andere betrokkenen. Tussen verschillende culturen: Nederlands, Grieks, Oekraïens en Russisch. Tussen mens en dier en tussen mens en dixies. Kees bracht zijn rookkast mee om zijn beroemde Koele Costa zalm te serveren, de kookbrigade zorgde voor hapjes en Greet bracht een salade. Met dankwoordjes voor iedereen en zelfs een serenade. “We hebben zulke leuke mensen ontmoet” en “We zijn er stil van” waren veelgehoorde uitspraken.

Net zoals de kunst in het sterrenbos, die u meenam in een beleving, verbindingen maakte met de voorstelling.


De harde realiteit

Een van onze deelnemers moest terug naar Oekraïne vanwege een sterfgeval dichtbij. Haar jurk lieten wij hangen in de kleedkamer, want in ons hart waren we bij haar.

Diezelfde zondag kwam Yuliia weer terug uit de Oekraïne, waar ze afscheid had genomen van haar grootmoeder. Ze vertelde dat de dag na haar vertrek het dorpje waar zij woont plat gebombardeerd werd. Onmogelijk voor te stellen welke beelden op haar netvlies staan. Het was haar droom mee te doen en zo geschiedde. Kwetsbaar en krachtig zong ze mee in het tweede weekend. Na afloop van de voorstelling vertelde ze dat ze levens wil redden door met het veilen van haar trouwjurk geld in te zamelen voor speciale naalden en zuurstofmaskers. Het publiek heeft na afloop gul gedoneerd; in totaal € 1.071,85.


De zang klinkt voort tijdens muzikale kerstwandeling

Omdat velen van u geraakt werden door de Oekraïense zang en we van de vele Oekraïners die zijn komen kijken te horen hebben gekregen dat zij ook heel graag iets willen doen, krijgt de samenwerking een vervolg. Tijdens de jaarlijkse muzikale kerstwandeling verzorgt Liza Kalinina samen met Yuliia en andere mensen uit de Oekraïense gemeenschap een muzikaal programma in het TheaterHuis.

Reserveer  10 december 2023  alvast in uw agenda. U bent van harte welkom!


“De samenwerking tussen Welzijnskwartier en Aan Zee Theaterproducties was heel fijn. Het leverde een betrokkenheid op bij enkele bewoners woonachtig in de noodopvang Noordwijk. De ontroerende theatervoorstelling raakte bij de bewoners diepe emoties. We kijken uit naar toekomstige samenwerkingen.”


Enthousiaste jeugd

Twee middagen verzorgden we voorstellingen voor scholen. We verwelkomden de groepen ‘klassieke talen’ van het Teylingen College, en leerlingen van groep acht van vijf scholen uit Noordwijk en Noordwijkerhout.

Op de vragen wie er weleens verliefd is geweest en wie er weleens met de dood in aanraking is gekomen gingen vele vingers omhoog. We kregen o.a. terug dat ze het een gaaf stuk vonden en dat ze ‘alles begrepen’ hebben, zelfs de teksten in het Engels.


Dank aan een ongelooflijk fijne en gepassioneerde cast & crew.

Dank aan alle bewoners op Landgoed Oud Leeuwenhorst, allemaal ondernemers die met bewondering hebben gekeken wat Aan Zee Theaterproducties heeft neergezet, die meegeleefd hebben en alle medewerking hebben verleend.

Dank aan al onze vrijwilligers, die een onmisbare bijdrage leveren aan een warm ontvangst van het publiek.

Dank aan kunstenaars en inleiders, die een mooie proloog verzorgd hebben.

Dank aan onze sponsoren en subsidieverstrekkers, want er is geld nodig om locatietheater te kunnen realiseren.

En last but not least, dank aan u voor uw komst.