Victor Jara

Victor Jara

Haar zangcarrière begon Natalia Rogalski (1973) bij het Pools Folkloristisch Staatsensemble voor Zang en Dans ‘Śląsk’. Hierna volgden er tournees in binnen- en buitenland met Flairck, Eric Vaarzen Morel, Fernando Lameirinhas en Ot Azoj. In 2004 studeerde zij af als actrice/theatermaker aan ‘De Theaterkade’ te Amsterdam en in 2007 won zij de Publieksprijs in het Concours de la Chanson. Zij werkt momenteel ook samen met de Ierse singer/songwriter Danny Guinan en met Rotterdam lmproVoices. Natalia’ s kracht ligt in de theatrale vertolking van liederen. Zij biedt humor naast melancholie en ontroering.

Het verhaal van de Chileense theatermaker, zanger en politiek activist Victor Jara (1932 -1973) vertelt over iemand die opstaat, strijdt voor zijn idealen en daarvoor de ultieme prijs betaalt. Jara had een belangrijke rol in het ontstaan van de politiek geëngageerde beweging La Nueva Cancion Chilena (het Nieuwe Chileense Lied). Hij werd een van de culturele boegbeelden van de Unidad Popular, waarmee Salvador Allende de presidentsverkiezing van 1970 won. Het Chileense, socialistische experiment ‘met de smaak van rode wijn, en de geur van empanades’ kon beginnen. Op 11 september 1973 werd dit experiment door een bloedige staatsgreep o.l.v. Generaal Auguste Pinochet de kop ingedrukt. Victor Jara werd gearresteerd, gemarteld en vermoord. Kogels hebben zijn muziek niet kunnen tegenhouden. Zijn lied klinkt voort. Even urgent en actueel als toen.

De voorstelling is een coproductie van Natalia met Adrie Huissoon (zang en gitaar} en Marco Santos (percussie). Samen zingen, vertellen en spelen zij over deze boeiende Chileense theatermaker.